Over ons

Duurzame glasoplossingen

Pilkington Nederland

De Hermitage Amsterdam, de Ziggo Dome en de Algemene Rekenkamer. Zo maar drie prestigieuze gebouwen waarvoor Pilkington Nederland het glas heeft geleverd. Maar ook in andere bedrijfspanden, overheidsgebouwen, ziekenhuizen, hotels, scholen, sportcentra, musea en natuurlijk woningen vindt u ons glas. Opgericht in 1826 heeft Pilkington zich ontwikkeld tot internationaal toonaangevend glasproducent. Innovatie staat daarbij altijd centraal, net zoals de zorg voor de wereld om ons heen. Aandacht voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen is verankerd in onze organisatie. De essentie van ons duurzaamheidsbeleid is dat elke medewerker en leverancier bij beslissingen een zorgvuldige afweging maakt tussen mens, bedrijf en omgeving. Door het maken van bewuste keuzes willen wij een belangrijke rol spelen in het maken van een betere wereld.

Glasoplossingen

We bieden duurzame oplossingen voor energiebesparing, zonwering, geluidwering, brandwering, maar ook veiligheid en bescherming. Het floatglas procedé is in 1952 door Pilkington ontwikkeld. Dit is nu de internationale norm voor de productie van hoogwaardig glas. Floatglas is het basisglas waarmeee veel verschillende glasproducten kunnen worden gemaakt, zoals isolatieglas, gelaagd glas, gehard glas, autoruiten en spiegelglas. 

Productie van floatglas

Zand, kalk en soda zijn de hoofdbestanddelen van glas. Bij de productie van floatglas worden onder hoge temperaturen zand, kalk en soda versmolten. Soda wordt gebruikt om het smeltpunt van het zand te verlagen en kalk om het glas voldoende hard te maken. Daarnaast zijn er nog andere grondstoffen, zoals dolomiet en aluinaarde, die nodig zijn om het uiteindelijke glas te kunnen produceren.

Bij het floatproces worden ook vlakglasscherven toegevoegd, vooral om een lager smeltpunt van het glas mogelijk te maken. De glasscherven hoeven alleen maar week gemaakt te worden en dat kost minder energie. Floatglas maken is een continu en volkomen geautomatiseerd proces. De grondstoffen worden automatisch uit de silo’s gehaald, gewogen, samengevoegd en gemengd en op het gewenste ogenblik in de ovenmond gestort. Een smeltoven bevat ongeveer 1.500 ton glas in vloeibare vorm. Aan de voorkant van de oven, waar de grondstoffen aangevoerd worden, is de temperatuur ongeveer 1500 °C. Deze temperatuur stijgt in de oven verder tot bijna 1600 °C. De verhitting gebeurt met branders die om beurten vanaf de zijkanten van de oven het vloeibare glas verhitten. Als het glas de oven verlaat, is de temperatuur teruggebracht tot ca. 1000 °C. Dit filmpje laat zien hoe glas wordt gemaakt.

Geschiedenis

In 2018 viert Pilkington Nederland het 125-jarig jubileum. Daar zijn we trots op! 
Holst Glas is in 1893 als zelfstandig bedrijf in Enschede opgericht. In 1980 is Holst Glas overgenomen door Flachglas en in 1995 volgde de overname door Pilkington. In 2006 is Pilkington door de NSG Group overgenomen. De NSG Group vervaardigt glas voor de bouw-, auto- en specialiteitenglasmarkt in 29 landen op vier continenten. Wereldwijd heeft de NSG Group circa 26.150 medewerkers en verkoopvestigingen in 130 landen. Pilkington Nederland is een onderdeel van de NSG Group en heeft circa 150 medewerkers. Naast de productielocatie in Enschede zijn er vijf vestigingen in het land voor de verkoop, deze zijn gevestigd in Heerenveen, Enschede, Helmond, Amsterdam en Rotterdam.

Voor meer informatie kijk op onze algemene website.